ARIS POLO

ARIS POLO

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πανηγυρικό... φίνις της Εθνικής πόλο γυναικών στα προκριματικά του World League

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών την παρουσία της στον β' προκριματικό όμιλο του World League. Εκτός από την πρόκριση για τα τελικά (Τιανζίν 14-19 Ιουνίου) -που είχε εξασφαλίσει από το Σάββατο- το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήρε και την πρώτη θέση στον όμιλο, καθώς στον τελευταίο αγώνα επικράτησε στο κολυμβητήριο Αλίμου με 13-10 της Ισπανίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ουγγαρία επικράτησε άνετα της Μ.Βρετανίας με 15-7.



Τα 8λεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 4-4, 4-2, 3-2, 2-2

Διαιτητές: Φούγκαλ (Ουγγαρία), Φρίμπουρι (Βρετανία)

ΕΛΛΑΔΑ: Κούβδου, Τσουκαλά 2, Μελιδόνη 1, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη 1, Ρουμπέση 1, Γερόλυμου 2, Μανωλιουδάκη 3, Αντωνάκου 2, Λαρά 1, Γούλα.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μπλας 4, Παρέχα 3, Χιλ 2, Γκαρθία.

Μορφέσης: «Νίκη γοήτρου»

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης δήλωσε: «Πετύχαμε μια νίκη γοήτρου απέναντι στην Ισπανία. Είναι πάντα σημαντικό να κερδίζεις μια ομάδα όπως η Ισπανία. Το παιχνίδι απέναντί της όμως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης θα είναι διαφορετικό. Μπορεί να την έχουμε κερδίσει ήδη 2 φορές φέτος, αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο. Μας ξέρει και την ξέρουμε. Έχει κάποια σημεία που αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να κερδίσουμε. Σήμερα κάναμε το καλύτερό μας παιχνίδι αυτό το τριήμερο. Πήγαμε πολύ καλά στον παίκτη λιγότερο. Από την παρουσία μας στην προκριματική φάση του World League κρατάμε τη βελτίωση που παρουσιάσαμε από παιχνίδι σε παιχνίδι, την καλή ψυχολογία και την όρεξη. Στην τελική φάση της διοργάνωσης πάμε να δούμε τις υπόλοιπες αντιπάλους μας, κυρίως τις ομάδες εκτός Ευρώπης, που είναι πολύ δυνατές και τα φαβορί. Πάμε να παίξουμε δυνατά ματς και να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, προχωρώντας παιχνίδι-παιχνίδι».



Η αρχηγός της Εθνικής Κική Λιόση, ανέφερε: «Η ομάδα στον Αλιμο παρουσιάστηκε βελτιωμένη. Κόντρα στην Ισπανία πήγαμε πολύ καλά στον παίκτη λιγότερο και παραπάνω. Είχαμε υπομονή και λύσεις. Μολονότι μετά από ένα σημείο του παιχνιδιού παίζαμε χωρίς κλασικούς αμυντικούς, αντιδράσαμε καλά. Ακόμη όμως είμαστε στην αρχή, έχουμε πολύ δρόμο και πολύ δουλειά να κάνουμε σε όλους τους τομείς. Στην τελική φάση του World League θα πάμε να διεκδικήσουμε τη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Η ομάδα θα είναι κουρασμένη εκεί, αφού το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε σκληρά, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε δυνατά ματς, με τις ισχυρές, εκτός Ευρώπης, ομάδες».

Η Φιλιώ Μανωλιουδάκη τόνισε: «Το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε και τα τρία παιχνίδια και προκριθήκαμε ως πρώτες από τον όμιλο. Δείξαμε χαρακτήρα μετά την Βαρκελώνη και κυρίως την ήττα μας από τη Μ. Βρετανία και παρουσιαστήκαμε βελτιωμένες και συνολικά και παιχνίδι με παιχνίδι κάθε μέρα στον Αλιμο. Ακόμη όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολύ δουλειά να κάνουμε σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια θα βελτιωθούμε και άλλο. Η τελική φάση του World League είναι πολύ κοντά χρονικά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το καλό είναι ότι θα δώσουμε δυνατά παιχνίδια, που μας χρειάζονται για να βελτιωθούμε».

Η τελική βαθμολογία
1. ΕΛΛΑΔΑ 63-58   13β
2. Ισπανία 75-63      12β
................................
3. Ουγγαρία 71-66     8β
4. Βρετανία 53-75      3β

Οι «8» της τελικής φάσης

Ένα μικρό... παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι η τελική φάση του World League γυναικών στην υδατοσφαίριση, που θα διεξαχθεί από 14 έως 19 Ιουνίου στην πόλη Τιαντζίν της Κίνας, με τη συμμετοχή και της εθνικής Ελλάδας. Η προκριματική φάση δεν έκρυβε κάποια έκπληξη κι έτσι όλες οι μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος, με εξαίρεση την Ολλανδία που δεν πήρε μέρος στη φετινή διοργάνωση, θα δώσουν το «παρών» στα τελικά. Πιο συγκεκριμένα, οι οκτώ φιναλίστ θα είναι οι Ελλάδα, Ισπανία, Ρωσία, Ιταλία, Κίνα, Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδάς.
Newsroom ΔΟΛ

πηγή:  sports.in.gr/watersports



Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Χάρη Παυλίδη στο Onsports.gr

Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Χάρης Παυλίδης, εξομολογείται στο Onsports, πώς έχει πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από το σύλλογο, ενώ μιλά για όσα έζησε τη σεζόν που πέρασε.

«Οι νικητές ποτέ δεν τα παρατάνε και όσοι τα παρατάνε, δεν νικούν ποτέ», είναι το σλόγκαν του Χάρη Παυλίδη το οποίο εφάρμοσε φέτος και στον Ολυμπιακό. Παραιτήθηκε, το σκέφτηκε, επέστρεψε και αναδείχτηκε νικητής αφού ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α1 πόλο γυναικών.
Το Onsports βρέθηκε στα γραφεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, όπου μας περίμενε ο Χάρης Παυλίδης και μας μίλησε για όλα όσα έζησε την χρονιά που πέρασε.

-Σας είδαμε έντονα συγκινημένο μετά το τέλος του τέταρτου τελικού με τη Βουλιαγμένη, που ήταν και αυτός που χάρισε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Επήλθε η «κάθαρση»;

«Ήταν κι αυτός ένας λόγος. Αυτό το τρόπαιο ήταν ικανοποίηση για προσωπικούς λόγους. Μετά από τόσα προβλήματα που περάσαμε, ήρθε με τον καλύτερο τρόπο και ένιωσα μεγάλη ευτυχία».

-Κάποια στιγμή δηλώσατε παραίτηση, ωστόσο επιστρέψατε στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Τι είχε γίνει εκείνη τη στιγμή;

«Ήταν το διάστημα που η ομάδα δεν με έβρισκε σύμφωνο, αφού είχαμε εστιάσει στα προβλήματα. Τα κορίτσια δεν ήταν συγκεντρωμένα στον στόχο τους, είχαμε ξεφύγει από αυτό. Ξέρω ότι πολλές αθλήτριες διαφώνησαν με την απόφασή μου αλλά έπρεπε να κάνω κάτι. Ήταν πολύ δύσκολη ημέρα για μένα αυτή».

-Μεσούσης της σεζόν έβγαιναν προς τα έξω τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμα και η έξωση που είχε γίνει σε ορισμένες αθλήτριες. Ήταν τόσο σοβαρά τα προβλήματα;

«Να μην έχεις τις βασικές προϋποθέσεις για να ζήσεις σαν κανονικός άνθρωπος, αν δεν έχεις θέρμανση, όταν πολλές παίκτριες δεν είχαν καν βενζίνη για να έρθουν στην προπόνηση αντιλαμβάνεσαι πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση. Κάποια πράγματα που για τις άλλες ομάδες ήταν δεδομένα, όπως ο φυσικοθεραπευτής, οι φόρμες, τα ρούχα για εμάς ήταν είδος πολυτελείας».

-Πώς εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός να έχει τόσα προβλήματα την τελευταία περίπου τριετία;

«Ο Ολυμπιακός πάντα είχε προβλήματα απλά αυτά δεν έβγαιναν προς τα έξω. Και όταν πήραμε το πρωτάθλημα το 2009 πάλι προβλήματα είχαμε. Ο κ. Κεντ που ήταν πέρσι στην ομάδα είχε βοηθήσει αρκετά αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και δεν υπήρξε κάποιος παράγοντας να ασχοληθεί».

-Η Αλεξία Καμμένου μετά το τέλος του τέταρτου τελικού, δήλωσε πως ο Ολυμπιακός έπρεπε να το πάρει και το πήρε. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

«Εγώ θέλω να βραβεύσω τις αθλήτριες της Αλεξίας, που μετά το 2-0 έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερα και δίκαια προηγείται. Η Βουλιαγμένη δεν έχει μάθει να έχει το δεύτερο ρόλο αλλά πρώτα θα συμβούλευα την Αλεξία να κάνει αυτοκριτική. Αν δείτε τον τέταρτο τελικό, εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να φωνάζουμε. Πήραμε το πρωτάθλημα δίκαια και αυτές οι δηλώσεις μειώνουν τη Βουλιαγμένη. Εδώ δεν υπάρχει άνθρωπος στον Ολυμπιακό να μας πει τι γίνεται, θα υπήρχε άνθρωπος να ασχοληθεί με τη διαιτησία; Η διαιτησία δεν έπαιξε απολύτως κανέναν ρόλο σε αυτούς τους αγώνες».

-Θα παραμείνετε στον Ολυμπιακό;

«Το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσω (Παρούσα στη συνέντευξη ήταν η παίκτρια του Ολυμπιακού, Βάσω Μαυρέλου, που δάκρυσε όταν άκουσε τον προπονητή της να ανακοινώνει πως δεν θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό). Είναι πολλά πράγματα που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και με έχουν πειράξει. Έκανα υπομονή, προσπάθησα να διεκδικήσω πράγματα την πρώτη φορά που παραιτήθηκα, αν και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω την ομάδα έτσι, πριν τελειώσει η χρονιά. Πλέον, νομίζω ότι πρέπει να φύγω. Τα χρόνια που είμαι στον Ολυμπιακό ξέρω ότι έχουμε κάνει άλματα, όχι βήματα. Έκλεισε νομίζω ο κύκλος μου στον Ολυμπιακό, δεν είναι εύκολο να φύγω αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω. Πλέον, δεν μπορώ να ανεχτώ εγώ κάποιες ενέργειες των αθλητριών αλλά ούτε αυτές δικές μου. Βέβαια, όπως φάνηκε και με τη Βουλιαγμένη, δικαιώθηκαν στο τέλος, κερδίσαμε δίκαια και έπαψαν με πολύ μεγάλο πάθος».

-Η απόφαση οφείλεται στη διαφωνία με τις παίκτριες;

«Όχι, δεν έχω πρόβλημα με τις παίκτριες. Είμαι στον Ολυμπιακό πολλά χρόνια και με μερικές ήμουν πριν στη Γλυφάδα και ουσιαστικά έχουμε μεγαλώσει μαζί. Κάποια στιγμή είχαμε διαφορά νοοτροπίας, είχαμε τόσα προβλήματα και ο τρόπος που αντιμετώπισαν κάποιες καταστάσεις οι κοπέλες με έβρισκε αντίθετο. Μετά τη Βαρκελώνη χάσαμε τελείως τη μπάλα και εγώ έχασα όλο το παιχνίδι. Οι αντιδράσεις ήταν άσχημες και πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είχε γίνει κάτι τέτοιο. Για τον Ολυμπιακό που έχει τόσα ερασιτεχνικά τμήματα αυτή τη στιγμή, το γυναικείο πόλο είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχει. Δεν υπάρχει κάποιος να ασχοληθεί και ότι και να κάναμε εμείς δεν άλλαζε η κατάσταση. Εγώ διαφωνούσα με τον τρόπο που αντιδρούσαν οι αθλήτριες, έπρεπε να επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό και να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα. Το βασικό πρόβλημα στον Ολυμπιακό δεν είναι το οικονομικό, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας να ασχοληθεί».

-Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή για εσάς την χρονιά που πέρασε;

«Η πιο κακή στιγμή ήταν όταν παραιτήθηκα. Το είχα σκεφτεί πολύ αλλά έπρεπε κάτι να κάνω. Ήταν πολύ επίπονο για μένα, αν και δεν μπορούσα να αφήσω την ομάδα. Δεν θα το συγχωρούσα ποτέ στον εαυτό μου αν τις άφηνα αλλά έπρεπε να κάνω κάτι και για μένα και για τα κορίτσια».

-Τέλος καλό όμως, όλα καλά, αφού ήρθε το πρωτάθλημα….

«Η αξία του νικημένου δίνει αξία στο νικητή. Συγχαίρω τη Βουλιαγμένη για τον τρόπο που έπαιξε, αφού έπαιξε σαν πραγματική πρωταθλήτρια αλλά όπως είδα εγώ τις παίκτριές μου τον τελευταίο καιρό δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε από όποια ομάδα κι αν είχαμε απέναντι μας. Ειλικρινά δεν τις έχω ξαναδεί έτσι τις παίκτριές μου τόσα χρόνια που τις ξέρω».

-Που θέλετε να αφιερώσετε το πρωτάθλημα;

«Το αφιερώνω στη μνήμη του πατέρα μου, τον οποίο έχασα πριν από περίπου έξι μήνες. Ήταν μία πολύ άσχημη στιγμή για μένα αφού με τον πατέρα μου ήμουν πολύ δεμένος. Δική του απόφαση ήταν να έρθω στον Ολυμπιακό τη στιγμή που ήμουν στην Γλυφάδα και έπαιρνα περισσότερα χρήματα. Είχα κάνει τάμα ότι φέτος θα πάρω έναν τίτλο για να του τον αφιερώσω».

Συντάκτης:  Έφη Χρυσανθοπούλου
πηγή- παραπομπή στο: http://www.onsports.gr/Polo/A-1-Gynaikwn/item/62707-Paylidhs-%C2%ABEkleise-o-kyklos-moy%C2%BB

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Υδατοσφαίρηση


Ένα από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα είναι η Υδατοσφαίριση. Είναι ένα άθλημα με  συνεχή εξέλιξη  και πετυχημένη παρουσία τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε εθνικό με διακρίσεις όπως την 2η θέση (γυναίκες) και 4η θέση (άνδρες) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, την 3η θέση στο Παγκόσμιο του Καναδά, καθώς επίσης και την 1η θέση στο World League της Μόσχας για τις γυναίκες.
Ο κάθε αθλητής /τρια της Υδατοσφαίρισης, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται με υπομονή και επιμονή για την επίτευξη μιας καλής φυσικής  κατάστασης αλλά και τεχνικής κατάρτισης. Παράλληλα στόχος του αθλήματος είναι να αναπτύξει την ομαδικότητα, την κοινωνικότητα, την πειθαρχία και τον υγιή ανταγωνισμό, με σκοπό την κοινωνική καταξίωση του ατόμου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 
Το Water polo ή Υδατοσφαίριση, είναι το παλαιότερο ομαδικό σπορ στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι.
Το άθλημα παίζεται σε 100 χώρες ανά τον κόσμο ενώ η προϊσταμένη του αρχή σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι η FINA, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η LEN και στην Ελλάδα η Κ.Ο.Ε. (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος).
Στην Ελλάδα, διοργανώθηκε για πρώτη φορά Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης το 1928 όπου πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Άρης Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, προέκυψαν πολλές δυσκολίες και ελλείψεις σε αγωνιστικούς χώρους. Παρόλα αυτά, το αγωνιστικό ενδιαφέρον δεν είχε περιοριστεί. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ο Εθνικός Πειραιώς μονοπωλούσε τους τίτλους με μόνιμο αντίπαλο τον Ολυμπιακό.   
Στη συνέχεια εμφανίστηκαν νέες ομάδες, όπως η Χίος  Γλυφάδα  Βουλιαγμένη  Πανιώνιος.
Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδος συμμετείχε δώδεκα φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες με σημαντικότερες διακρίσεις αυτή της Ατλάντα το 1996 (6η θέση) και Αθήνας το 2004 (4η θέση).Το 2003 η Ελλάδα κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης ενώ το 2005 για πρώτη φορά κατέλαβε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ.
Παράλληλα με του Άνδρες από το 1985 διεξάγονται και Πανελλήνια Πρωταθλήματα Γυναικών ενώ η Εθνική Γυναικών συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Το 2005 η Εθνική κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Το Water polo είναι ένα ομαδικό άθλημα «επαφής» με κύρια χαρακτηριστικά την δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή. Η ικανότητα χειρισμού της μπάλας μαζί με την κολυμβητική ικανότητα είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία στην μορφή του αθλήματος σήμερα, και χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με την στατική μορφή του αθλήματος των προηγούμενων δεκαετιών. Ο σκοπός του παιχνιδιού για τις ομάδες είναι να πετύχουν γκολ στο αντίπαλο τέρμα ή να αποσοβήσουν το γκολ στο δικό τους τέρμα.
Η μπάλα προωθείται με πάσες ή με κολύμπι των παικτών. Ο βασικός περιορισμός αφορά στο ότι οι παίκτες με εξαίρεση τους τερματοφύλακες δεν μπορούν να πιάσουν την μπάλα με τα δύο χέρια ή να κάνουν σουτ με την μπουνιά. Κάθε ομάδα αποτελείται από 13 παίκτες από τους οποίους οι 7 αγωνίζονται σε κάθε χρονική στιγμή (ένας από τους 7 είναι ο τερματοφύλακας και φορά κόκκινο σκουφάκι).
Οι παίκτες δεν μπορούν να πατούν στον βυθό της πισίνας ούτε να ακουμπούν στα πλαϊνά της, ενώ είναι υποχρεωμένοι με βάση τους κανονισμούς να πιάνουν την μπάλα με το 1 χέρι ενώ μόνο ο τερματοφύλακας μόνο δικαίωμα να πιάνει την μπάλα με τα 2 χέρια.
Κάθε περίοδος αρχίζει με τις ομάδες αντιμέτωπες στην γραμμή κάθε τέρματος.
Με το σφύριγμα του διαιτητή ,ένας πολίστας από κάθε ομάδα κολυμπά γρήγορα προς την μέση του αγωνιστικού χώρου για την μπάλα.
Στόχος κάθε ομάδας είναι να πετύχει τέρμα όταν η μπάλα μετά από σουτ περάσει εξ ολοκλήρου την γραμμή κάτω από το οριζόντιο δοκάρι του τέρματος. Όταν μια ομάδα αμύνεται ο στόχος της είναι να μην επιτρέψει στην αντίπαλη ομάδα να σκοράρει. Η φυσική επαφή είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση καθώς οι παίκτες κινούνται σε ζευγάρια στην περιοχή μπροστά από κάθε τέρμα.
Οι διαιτητές υποδεικνύουν τα φάουλ με την σφυρίχτρα, ενώ χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να εξηγήσουν το είδος της ποινής που υποδεικνύουν.
Αντίθετα με ότι συμβαίνει στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα που το παιχνίδι σταματά με το σφύριγμα του διαιτητή ο στο πόλο η κίνηση επιτρέπεται την στιγμή που διαιτητής σφυρίζει. Κατά την στιγμή αυτή το χρονόμετρο σταματά και έτσι έχουμε τον λεγόμενο «νεκρό χρόνο». Κατά συνέπεια η κίνηση σε «νεκρό χρόνο» όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται !!
Τα φάουλ αποτελούν ένα από τα σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού. Οι ομάδες κάνουν μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να αναγκάσουν τους αντιπάλους να υποπέσουν σε φάουλ.
Υπάρχουν 3 ειδών φάουλ:
1)Τα απλά φάουλ,
2) οι αποβολές (σκληρό φάουλ)
3) Τα πέναλτυ.
Το Water Polo είναι συχνά ακατανόητο στους θεατές που το παρακολουθούν για πρώτη φορά. Ο διαιτητής σφυρίζει συχνά και το παιχνίδι δεν σταματά ακόμα και όταν υπάρχει αποβολή ενός παίκτη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο αγωνιστικός χώρος είναι 30 x 20 μέτρα, το βάθος της πισίνας τουλάχιστον 2 μέτρα.
Τα τέρματα έχουν διατάσεις 3.00 μήκος και 0.90 μέτρου ύψος.
Κάθε ομάδα αποτελείται από 7 παίκτες εκ των οποίων ένας είναι τερματοφύλακας και από 6 αναπληρωματικούς παίκτες. Η μπάλα ζυγίζει 450 γραμμάρια.
Για τις γυναίκες και τα παιδιά ο αγωνιστικός χώρος είναι 25 Χ 20 μέτρα.
Η γραμμή των 2 μέτρων από τα τέρματα, σημειώνεται με κόκκινο χρώμα, στο πλάι της πισίνας, Η γραμμή των 5 μέτρων από τα τέρματα είναι μια ακόμα γραμμή που καθορίζεται από το κίτρινο χρώμα των σημαδιών ή των κώνων στο πλάι της πισίνας Η άσπρη γραμμή στην μέση του αγωνιστικού χώρου καθορίζει το κέντρο του αγωνιστικού χώρου. Στην αρχή κάθε περιόδου στο ύψος της μεσαίας γραμμής ο διαιτητής αφήνει την μπάλα έτσι ώστε ένας αθλητής από κάθε ομάδα να κολυμπήσει γρήγορα για να την κερδίσει. Μετά από κάθε γκολ προκειμένου να αρχίσει εκ νέου το παιχνίδι οι ομάδες παρατάσσονται δεξιά αριστερά από την μεσαία γραμμή .

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ
Το παιχνίδι διαρκεί 4 περιόδους των 8 λεπτών, ενώ ανάμεσα από την 1η - 2η και 3η - 4η περίοδο προβλέπονται διαλλείματα διάρκειας 2 λεπτών και ανάμεσα από 2η - 3η περίοδο διάλλειμα 5 λεπτών .   Όπως συμβαίνει και το basketball, χρησιμοποιούνται 2 ειδών χρονόμετρα κατά την διάρκεια των αγώνων. Το ένα είναι ο Πίνακας του συνολικού χρόνου και του σκορ και το άλλο (αποτελείται από 2 ή 4 μικρά χρονόμετρα) που δείχνουν τα 30 sec δηλαδή των χρόνο που έχουν οι ομάδες κατοχή της μπάλας σε κάθε επίθεσηΚάθε ομάδα σε ένα αγώνα έχει την δυνατότητα να ζητά 2 time-outs διάρκειας 1 λεπτού. Τα time-out τα ζητά ο προπονητής της ομάδας από την γραμματεία και τους διαιτητές μόνο όταν η ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας. Εάν μια ομάδα ζητήσει time-out μετά από γκολ που δέχεται, τότε μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου μπορεί να παραταχθεί μπροστά στο αντίπαλο τέρμα χωρίς προηγουμένως να παραταχθεί στην σέντρα, όπως προβλέπεται μετά από γκολ.
 
ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Κάθε ομάδα στο νερό αποτελείται από επτά παίκτες. Ένας από αυτούς είναι τερματοφύλακας. Στον πάγκο κάθε ομάδας, έτοιμοι για αλλαγή, κάθονται 6 αναπληρωματικοί παίκτες. Ο αγωνιστικός χώρος έχει διαστάσεις 30x20μ. για άνδρες και 25x20μ. για παίδες. Τα τέρματα 0,90x3,00μ. κάθε αγώνας διαρκεί 4 οκτάλεπτα καθαρού παιχνιδιού ,όποτε ο διαιτητής σφυρίζει το χρονόμετρο σταματάει.
Το διάλειμμα ανάμεσα στα οκτάλεπτα είναι 2 λεπτά και μετά το δεύτερο οκτάλεπτο οι ομάδες αλλάζουν τέρματα. Κάθε ομάδα έχει 30 δευτερόλεπτα  για να εκδηλώσει επίθεση, διαφορετικά χάνει την κατοχή της μπάλας. Το παιχνίδι κατευθύνουν δύο διαιτητές, ένας απέναντι από τον άλλον, κινούμενοι κατά μήκος της πισίνας. Οι διαιτητές ελέγχουν τις παραβάσεις του κανονισμού του παιχνιδιού. Συνήθως σφυρίζουν φάουλ, αποβολές, πέναλτυ και επιθετικά φάουλ
Τα πιο συνηθισμένα  φάουλ είναι μεταξύ άλλων:
1.       το πιάσιμο της μπάλας με τα δύο χέρια (εκτός του τερματοφύλακα)
2.       το βούλιαγμα της μπάλας μέσα στο νερό
3.       η ακινητοποίηση του αντιπάλου, που δεν κρατάει στο χέρι του μπάλα
4.       το κολύμπι στα πλευρά, στην πλάτη ή στα πόδια του αντιπάλου
5.       η καθυστέρηση στην εκτέλεση του φάουλ
6.       το βούλιαγμα του αντιπάλου κ.α.

Αποβολή είναι  τα φάουλ που κάνει ο αμυντικός  με σκοπό να αποφευχθεί το γκολ
Οι πιο συνηθισμένες  αποβολές είναι μεταξύ άλλων:
1.       κολύμπι στην πλάτη ή στα πόδια ενός παίκτη που ξεφεύγει μόνος του για να βάλει γκολ
2.       το πέταγμα νερού στο πρόσωπο του αντιπάλου
3.    η παρεμπόδιση του αντιπάλου να εκτελέσει κερδισμένο φάουλ
4.       το τράβηγμα του αντιπάλου κ.α
Κάθε παίκτης που αποβάλλεται για από το παιχνίδι, μένει έξω για 20 δευτερόλεπτα εκτός αν 1) σημειωθεί τέρμα ή 2) η αντίπαλη ομάδα χάσει την κατοχή της μπάλας. Ο παίκτης πάντα επανέρχεται στον αγώνα με το σήμα του διαιτητή και ποτέ μόνος του .
Αν ο διαιτητής κρίνει ότι το φάουλ-αποβολή ήταν βίαιο και αντιαθλητικό μπορεί να αποβάλλει τον παίκτη με αντικατάσταση. Δηλαδή χωρίς να έχει το δικαίωμα να ξαναμπεί στον αγώνα. Τότε η ομάδα του είναι υποχρεωμένη να βάλει άλλον παίκτη στην θέση του!!
Κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να κάνει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού  δύο αποβολές. Στην τρίτη αντικαθίσταται υποχρεωτικά από συμπαίκτη του και χάνει το δικαίωμα να συνεχίσει τον αγώνα.
Οφ-σάιντ στο πόλο σημειώνεται όταν ένας παίκτης χωρίς την μπάλα στην κατοχή του, εισέλθει μέσα στην περιοχή των 2 μέτρων κι εκείνη την στιγμή πάρει πάσα από συμπαίκτη του που βρίσκεται εκτός της περιοχής. Αν  κάποιος παίκτης  βρίσκεται με την μπάλα μέσα στα 2 μέτρα, και δώσει πάσα σε συμπαίκτη του τότε δεν έχουμε περίπτωση  οφ-σάιντ.

Αναγνώστες